La Taula d’Experts sobre Ordenació del Territori a la Cambra de Comerç de Valls proposa crear noves sinergies a la Regió CatSud

ImpulsCatSud Regió del Coneixement i la Cambra de Comerç de Valls van organitzar el dimarts 24 d’octubre una Taula d’Experts sobre ordenació del territori. Sota el títol ‘Ordenació del Territori: un factor de desenvolupament econòmic i social’, una dotzena d’experts van reflexionar sobre la necessitat de comptar amb una millor articulació territorial per tal de donar solucions a necessitats transversals com la mobilitat, la gestió dels residus, l’energia o, també, la captació d’inversions i l’impuls de l’economia. Uns objectius que s’han d’abordar amb noves sinergies territorials.

El president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep Maria Rovira, va explicar que “el Camp de Tarragona és una realitat social, cultural i econòmica indiscutible, ha estat així històricament i ho seguirà sent, però per tal d’exprimir al màxim les nostres potencialitats necessitem més àmbits de col·laboració i decisió dels que tenim”. En aquest sentit, Rovira ha reclamat que “Valls i l’Alt Camp volen jugar un rol central dins de l’històric triangle entre Tarragona, Reus i la nostra ciutat”. 

Per la seva banda, el president d’ImpulsCatSud, Miquel Maria Aragonès, va posar el focus en la necessitat de “comptar amb instruments que superin l’àmbit municipal i comarcal per buscar les millors solucions a temes transversals com la promoció econòmica, la gestió del talent, la formació, l’energia, la mobilitat, la gestió dels residus, etc”. Aragonès va valorat “molt positivament la iniciativa de l’alcalde de Tarragona i l’alcaldessa de Reus de donar forma a l’Àrea Metropolitana”, però ha reclamat que la col·laboració al territori tingui “un abast més gran que el que inclou aquesta àrea central”. El president d’ImpulsCatSud ha reiterat la necessitat d’articular la col·laboració publicoprivada creant nous espais de diàleg entre les administracions i el teixit empresarial i associatiu per tal de “desbloquejar els grans reptes de la Regió CatSud”.

Els experts ponents de la Taula sobre l’Ordenació Territorial, van exposar els seus posicionaments sobre l’esmentat amb un ampli debat que deixava clars consensos comuns com la manca d’una planificació territorial harmònica, un lideratge polític per garantir l’efectivitat dels acords, una planificació territorial adequada a les singularitats locals, establir la governança d’un ens executor que representi les voluntats publicoprivades, entre altres.

Aquesta és la cinquena Taula d’Experts que ImpulsCatSud organitza aquest 2023, després de les que es van centrar en l’energia, el talent, la mobilitat i la salut. L’objectiu d’aquestes jornades és promoure el debat sobre els grans temes de la Regió CatSud, comptant amb experts de reconeguda solvència per extreure’n conclusions i recomanacions sobre com podem millorar la competitivitat del territori.

Actualitat

Rep una resum mensual de les accions i recursos d'ImpulsCatSud