Article d’opinió – Una oportunitat per potenciar la col·laboració publicoprivada

Una oportunitat per potenciarla col·laboració publicoprivada

(Miquel Maria Aragonès – President d’ImpulsCatSud)

Des d’ImpulsCatSud, entitat empresarial sense afany de lucre nascuda ara fa dos anys per promoure el desenvolupament econòmic i social a la Regio CatSud, celebrem el nou pas endavant de les institucions públiques per fer realitat l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona que suposa la creació del seu Grup Impulsor. Aquesta és una vella aspiració de les nostres comarques que a ImpulsCatSud portem al nostre ADN des del primer dia. És, de fet, un dels nostres objectius fundacionals.

No hi ha cap dubte que les comarques de Tarragona som una àrea metropolitana, la segona del país en rellevància demogràfica i econòmica, i que, en molts àmbits ja funcionem com a tal. Però compartim la visió dels alcaldes que, sota el lideratge de la Diputació de Tarragona, cal articular amb una perspectiva supramunicipal bona part dels serveis que l’administració presta a la ciutadania i a la societat civil.

És una gran notícia que al Grup Impulsor hi siguin la Diputació de Tarragona, la Generalitat, els ajuntaments de Tarragona, Reus, Constantí, la Canonja, Vila-seca, Salou, Cambrils i Valls, juntament ambla delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona, i els consells comarcals del Tarragonès i del Baix Camp. En projectes tan ambiciosos com aquest, la unió fa la força.

Coincidim també en els continguts que s’han identificat com a prioritaris de l’Àrea Metropolitana mentre una empresa acaba de precisar els seus àmbits concrets. Aspectes com el transport i la mobilitat, els serveis als ciutadans, l’acció social o la sostenibilitat necessiten, per definició, un enfocament que vagi més enllà de la jurisdicció municipal.

Sense restar cap importància als anteriors reptes, nosaltres volem posar el focus en l’àmbit econòmic, que és la principal raó de ser de la nostra associació. Factors com la competitivitat empresarial del nostre territori, la captació d’inversions, la innovació, la generació, captació i retenció del talent, l’energia i l’aigua, entre d’altres, tenen de manera rotunda una dimensió de repte territorial i, com a tals, necessiten d’organismes amb aquesta visió i que estiguin dotats del poder i els recursos per aportar les solucions que necessiten.

Tanmateix, des d’ImpulsCatSud, i així ho hem manifestat als diversos alcaldes que impulsen aquesta Àrea Metropolitana, reclamem fer un pas més: potenciar la col·laboració publicoprivada per enfortir aquest front comú i muscular la capacitat del territori per resoldre aquestes grans qüestions. Des del món de l’empresa podem i hem de fer grans aportacions per fer avançar la Regió CatSud cap a un nou model econòmic robust, diversificat i sostenible. Veiem l’Àrea Metropolitana com una gran oportunitat d’exercir de catalitzador en aquest sentit i així ens ho han manifestat també els alcaldes.

La fórmula, segur que la trobarem. A ImpulsCatSud ens hem fixat en els models de diversos casos d’èxit territorials que han aconseguit articular aquests espais de col·laboració entre administracions i teixit empresarial, com el de Trento (Itàlia), Goierri (País Basc) o Osona. Tots han pogut donar respostes a mida de les seves necessitats estratègiques gràcies a obrir el focus i incorporar els actius empresarials de la seva àrea al pont de comandament on es fixen les línies estratègiques. Ja sigui mitjançant la creació d’algun organisme específic en el context d’aquesta Àrea Metropolitana o per la via de convenis amb una definició d’objectius clara, ens posem a disposició del Grup Impulsor per explorar totes les possibilitats. Ens hi juguem molt i hem de ser capaços de sumar totes les nostres capacitats. Hi sortirem guanyant.

Actualitat

Rep una resum mensual de les accions i recursos d'ImpulsCatSud